Foutmelding

  • Notice: Undefined variable: tr in include() (regel 18 van /home/vhosting/ab/vhost0048379/domains/kineflex.nl/htdocs/www/sites/all/modules/kineflex/blogblocks/blogblocks_overview.tpl.php).
  • Notice: Trying to get property 'tid' of non-object in include() (regel 18 van /home/vhosting/ab/vhost0048379/domains/kineflex.nl/htdocs/www/sites/all/modules/kineflex/blogblocks/blogblocks_overview.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: tr in include() (regel 19 van /home/vhosting/ab/vhost0048379/domains/kineflex.nl/htdocs/www/sites/all/modules/kineflex/blogblocks/blogblocks_overview.tpl.php).
  • Notice: Trying to get property 'name' of non-object in include() (regel 19 van /home/vhosting/ab/vhost0048379/domains/kineflex.nl/htdocs/www/sites/all/modules/kineflex/blogblocks/blogblocks_overview.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: tr in include() (regel 19 van /home/vhosting/ab/vhost0048379/domains/kineflex.nl/htdocs/www/sites/all/modules/kineflex/blogblocks/blogblocks_overview.tpl.php).
  • Notice: Trying to get property 'count' of non-object in include() (regel 19 van /home/vhosting/ab/vhost0048379/domains/kineflex.nl/htdocs/www/sites/all/modules/kineflex/blogblocks/blogblocks_overview.tpl.php).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /home/vhosting/ab/vhost0048379/domains/kineflex.nl/htdocs/www/includes/menu.inc).

Vasten

Geplaatst op: 13-02-2013 12:45

 Vasten      Steeds vaker is het in het nieuws: een vasten periode. Elk geloof heeft wel zo’n periode van onthouding van eten en drinken en bezinning op het dagelijks leven.De 40 dagen vasten refereren naar Bijbelse verhalen: 40 dagen was Mozes op de berg, 40 jaren zwierf het volk van Israël door de woestijn. En voor men aan de 40 dagen vasten voor Pasen begon vier...

Aantal reacties: 0
Geplaatst op: wo, 02/13/2013 - 13:09

 

Vasten     

Steeds vaker is het in het nieuws: een vasten periode. Elk geloof heeft wel zo’n periode van onthouding van eten en drinken en bezinning op het dagelijks leven.

De 40 dagen vasten refereren naar Bijbelse verhalen: 40 dagen was Mozes op de berg, 40 jaren zwierf het volk van Israël door de woestijn. En voor men aan de 40 dagen vasten voor Pasen begon viert men uitgebreid feest. Carnaval. Een feest van uitbundigheid, anders dan alle dag zijn, saamhorigheid, drank en plezier. Daarna de 40 dagen van bezinning en naar binnen keren.

Met mijn lief paste ik vasten een aantal jaren toe met niet snaaien, niet uitgaan en geen luxe. Bijkomend voordeel, we vielen kilo’s af en bespaarden geld. Maar vasten werd een gewoonte zoals een goed voornemen op 1 januari.

Dit jaar ben ik op zoek gegaan naar een andere invulling van vasten buiten het geijkte niet snaaien om.  Hoe kan ik meer tot de essentie van het leven komen. Wat is die essentie eigenlijk? wat is dat ‘naar binnen keren’?  Maar de belangrijkste vraag, welke gewoontes heb ik ontwikkeld die maken dat ik tijd te tekort kom?

Er zijn nogal wat gewoontes. Te veel schermpje (telefoon, facebook, twitter, computer, tv,), te vaak ja zeggen, te weinig nee zeggen, te weinig beweging, te veel werken, te veel troep in huis, te veel aandacht voor onbelangrijke zaken en energievretende mensen, te laat naar bed, te, te, te…. Een enorme berg van ‘te vaak en te weinig’ die ik naar ‘soms’ wil reduceren. Met één doel voor ogen: tijd, rust en welzijn voor mezelf en omgeving.

Dat klinkt hoogdravend, welzijn voor mezelf. Hoe ga ik dat doen? Hoe ga ik blijvend mijn gewoontes veranderen?

Gelukkig, ik heb 40 dagen de tijd om daar achter te komen. En er is nog  één ontsnappingsmogelijkheid: van 13 februari tot 31 maart zijn meer dan 40 dagen. De zondag is geen vastendag…

 

Reactie toevoegen